TIPS VOOR LEUKE ACTIVITEITEN 

op het water...

DE FLUISTERBOOT

Voor de vroege vogels en natuurliefhebbers is er de fluisterboot. Met deze geluidsarme, ecologische boot, vaar je onder begeleiding van een gids naar de Blankaart. Doordat je zo geruisloos over het water glijdt, kan je ongestoord de vele vogelsoorten, waar de gids graag een woordje uitleg bij geeft, observeren en tegelijk van een mooie zonsopgang genieten met de prachtige natuur als achtergrond.

DE YZERSTAR

De Yzerstar is het passagiersschip dat rustig op de IJzer tussen Nieuwpoort (Novus Portus) en Diksmuide (Portus Dixmuda) vaart (IJzertocht = 1.45 uur enkel of 3.30 uur heen en terug), door de pittoreske polderlandschappen. Aan boord is er de mogelijkheid om te genieten van een kopje koffie of een frisse pint. Er zijn ook geregeld havenrondvaarten en thematische cruises  aan boord van het schip.


BUITENBEENTJE

Bij ‘t Buitenbeentje is er een ruime keuze om de rust en de pracht van Diksmuide en de Westhoek te ontdekken. Door het huren van een kajak of een kano, kleine motorboot, een fiets of een gocart trek je zelfstandig op avontuur.

Kortom: 't Buitenbeentje, centrum voor actieve recreatie en ecotoerisme.

in de polders...

BEZOEKERSCENTRUM DE BLANKAART

Het Bezoekerscentrum De Blankaart is gelegen aan de rand van de overstroombare IJzervallei in Woumen, ondergebracht in een kasteel en omgeven door een fraai park. Het vormt de toegangspoort tot het aangrenzend natuurreservaat beheerd door Natuurpunt en van de achterliggende uitgestrekte Ijzer- broeken, beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Je komt er heel wat te weten over de unieke IJzer- en Handzamevallei. Er is ook een mooie collectie van opgezette vogels te bewonderen.

IJZERBOOMGAARD

Het provinciedomein bevindt zich aan de voet van de IJzertoren en op wandelafstand van de Grote Markt.

Picknick in de bomgaard vol inheems fruit of op één van de andere mooie plekken langs de wandelpaden. Laat de kinderen ravotten of haal het kind in jezelf naar boven in de avontuurlijke natuurspeelzone.

Verderop in het domein vind je een hoeve. Vanaf daar

kom je in ‘t Land van Vlierbos met een pluktuin, een samentuin, een kinderboerderij en café de IJzerboomgaard.

Wandelen & fietsen ...

IJZERFRONTOMMETJE

Het IJzerfrontommetje gaat via de Frontzate en het Stiltepad langs het Museum aan de IJzer, de Dodengang en een aantal bijzondere relicten van de Eerste Wereldoorlog. Dat alles in een mooi landschappelijk kader. Geniet van het water en het groen langs de IJzer. De ideale wandeling voor wie graag natuur en cultuur combineert.

- Afstand: 6 km

- Start en einde: Parking Ijzertoren

STILTEPAD

Het Stiltepad is geen gewoon wandelpad. Het nodigt je uit om stil te worden, te luisteren naar je ademhaling, het ruisen van de bomen, het fluiten van de vogels, het kabbelen van een beekje … Neem de tijd om even stil te staan, je ogen te sluiten en te luisteren ... naar jezelf en naar de omgeving. Merk je ook dat stilte leeft! Hangmatten, ligzetels en zitbanken – op enkele heel bijzondere plekken- prikkelen je zintuigen.

IJZERHOEVENROUTE

De nieuwe, bewegwijzerde IJzerhoevenroute (36,3 km) brengt je langs 14 hoeves en boerderijen in Groot-Diksmuide. Infoborden onderweg lichten verschillende thema's toe zoals melkvee, tuinbouw, akkerbouw, fruit- en sierteelt,...

Je komt op een leuke manier meer te weten over het verhaal "van boer tot bord" en er wordt veel aandacht geschonken aan streekproducten. In het handige foldertje (met routeplan) staat vermeld waar je even kan stoppen voor een streeklekkernij.

Eten & drinken...

BAKKER BERT

Bij Bakker Bert Saint-Germain en Miet Theunynck in het  zalig rustige Diksmuide staat alles in het teken van de authenieke bakkerij-patisserie. Heerlijk brood, zalige ontbijtproducten, fantastische viennoiserie en heerlijkje taartjes.  Allemaal ambachtelijke, verse producten op basis van vakmanschap en de fijnste geselecteerde ingrediënten. Ambacht en originaliteit is hun uithangbord.

STIJNS KEUKENTJE

Bij Stijn Saint-Germain en Mieke Pattyn kan je terecht voor artisanale, kwalitatieve bereidingen, zowel warm als koud. Men kan er diverse schotels bestellen en men vindt er steeds een ruime keuze aan schotels, geselecteerde wijnen, Italiaanse specialiteiten, slaatjes, verse vis en zoveel meer. 

Ga zeker eens langs in deze traiteurzaak op de Grote Markt in Diksmuide !

 

SALONS SAINT-GERMAIN

Een zondagse lunch met de familie of gezellig samen zijn met een groep vrienden? Elke zondag verwelkomen we je vanaf 12 uur voor het rijkelijke 'buffet à gogo'. Schuif mee aan tafel en geniet. Van oesters en wild over specials voor de kids tot heerlijke desserts … ons buffet à gogo is er voor grote én kleine bourgondiërs!

Of wat dacht je van een 'dancing dinner' ?

Geniet van een sprankelend aperitief, laat je verrassen door onze gastronomische gerechtjes en sluit de avond af op de dansvloer !

BISTRO PERE ET MERE

Bistro Père et Mère is een verfijnde brasserie te Diksmuide die u graag de klassieke gerechten doet herontdekken. U wordt steeds vriendelijk ontvangen in deze mooie zaak met stijlvol interieur voor een lekkere en verzorgde lunch of diner. Geniet van de echte, goede klassiekers in ruime porties, zowel à la carte als uit een keuzemenu.

Jelle en Magali zullen u hartelijk ontvangen !

BROUWERIJEN EN BIER PROEVEN

Breng een bezoek aan één van de brouwerijen in Diksmuide of neem deel aan een bierdegustatie.  Bij de 'Dolle Brouwers', de 'Nachtraafbrouwers' of 'Brouwerij Verstraete' ontdek je het 'Oerbier', de 'Nachtraaf' en de 'Papegaei' en het verhaal achter deze heerlijke bieren.  Met collega-streekproducenten werden trouwens ook paté, kaas, bierbitterballen en zelfs pralines ontwikkeld. 

Geniet ook van de bierfietsroutes die de regio rijk is.

Oorlog & Vrede

MUSEUM AAN DE IJZER

Vlakbij de Grote Markt in Diksmuide vind je de vredessite ‘Aan de IJzer’ met de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren.

De IJzertoren herbergt het museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding en telt 22 verdiepingen. Sinds begin 2014 is het museum volledig heringericht om de bezoekers nog beter, interactiever en belevingsgerichter een inkijk te bieden in de Groote Oorlog.

Vanuit de panoramazaal of van op het dakterras heb je een uniek zicht over de hele frontstreek, 84 meter hoog boven de ‘Vlaamse Velden’.

MENENPOORT

De Menenpoort kan worden beschouwd als het algemene symbool voor de Eerste Wereldoorlog.

Het monument is een ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Hij ontwierp dit gedenkteken als een klassieke triomfboog.

Maar de Menenpoort is ook een ‘memorial to the missing’. Aan de binnenzijde zijn de namen van ongeveer 55.000 Commonwealth soldaten aangebracht, die voor 15 augustus 1917 als vermist werden opgegeven.

Dit monument is elke avond het decor voor de Last Post ceremonie.

Pretparken

PLOPSALAND

Plopsaland De Panne is een themapark van Studio 100 in de Belgische gemeente De Panne, aan de Noordzeekust en de Franse grens. De kusttram heeft een halte voor de ingang. Het themapark is genoemd naar de kinderprogramma's Kabouter Plop en Samson en Gert van Studio 100.

BELLEWAERDE

Bellewaerde Park is een pret- en dierenpark bij Ieper, gelegen in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Het park is in handen van het Franse Compagnie des Alpes, waar de Walibiparken ook deel van uitmaken. Bellewaerde telt 54 hectare grond en is vooral beroemd om zijn vele dieren en de aandacht voor thematisering. De mascotte van het park is een leeuw verkleed als koning, kortweg Koning Leeuw genoemd.

Nog meer tips?


https://www.bezoekdiksmuide.be


https://www.toerismewesthoek.be